Hur hänger det här ihop? Och med vem?

Eller, som kollegan som kom med denna artikel till mig idag lätt skulle kunna säga; "nämen, alltså va är det här?!"
Och ja, det kan man ju undra.
Det är en artikel ur DN som redogör för ett forskningsresultat från Karolinska Institutet som menar att "Kvinnlig homosexualitet visats sig vara mer komplecerad än manlig". Hur kan de ha kommit fram till det?

Det är tydligen så att det går att se på hjärnans (hypotalamus, ni vet nära Amygdala, eller var det Nangiala? ;) aktivitet hos en (hetro)man som får dofta på kvinnliga feromoner (ska väl utsödras genom hormonproduktionen), att den är större än om det var manliga feromoner mannen fick dofta på. Det som är så kul i artikeln är att, nu vill de påstå att detta även gäller för kvinnor, att tex. lesbiska kvinnor får högre aktivitet i detta område när de får dofta på kvinnliga feromoner än manliga... Hm, makes my head spin. Vad i detta är det som antyder homokvinnor därför har en mer komplicerad sexualitet, som rubriken vill påskina? Detta är ju bara läge att kritisera...ligger i samma liga som blom-, eller var det bananflugorna (?) ungefär, med risk för att bita sig själv i benet alltså. Men den risken ta jag. (Bite me!)
Först, vad vill man förändra med en sån´här forskning? Är det för att bevisa att sexualitet är biologiskt? Är följden då, ifall de kommer fram till att om det är biologiskt, att det ska hittas en lösning på "problemet"? Men om det inte är biologiskt, utan socialt, vad betyder forskningsresultaten då? Är de då ens intressanta?
Tänk vad det skulle innebära för människor som är helt på det klara med sin sexualitet och sedan i ett sådant här test få veta att hjärnan reagerar i helt motsatt riktning! Traumatiserande, för så väl hetros som homos, skulle jag tro!
Sen är det ju alltid kul att se sådanna där "hjärnbilder" där aktiviteten är en koncentrerad lite punkt i en, vad som synes vara, totalt grå oaktiverad hjärna. Vad händer med alla andra aktiviteter? Personen på bild kanske ligger och tänker på något, är bajsnödig, hungrig, har pollenallergi, vrickad och öm fot, allt signaler som borde visa på aktivitet i den gråa massan. Tycker jag då...men vem är jag, i sånna här sammanhang...? =)

Jaa annat var det förr, då bestod världen av  upp och ner, svart och vitt, kvinnor ooch män och dalahästar och inga andra konstigheter... =)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0