Fest i morgon med nya skor!

Imorgon går en vän till upp med sin avhandling. Hon måste vara jättenervös just nu! Det ska bli kul att lyssna på hennes disputation, hoppas att den går bra! Det känns skönt att jag fortfarande har kvar några år! Pustar ut över det.
På kvällen är det fest, på sendvaligt manér. Jag har sytt in ett par byxor ikväll som jag ska ha imorgon, till mina nya skor. Som jag verkligen diggar skarpt! De är som en blanding av 40-tal och balroomdancing-skor. Ropade in dem på Tradera för ett par veckor sedan.

Nu ska jag krypa i säng. Är jättetrött som vanligt. Förskyllningen är över men jag är fortfarande mycket trött, har svårt att sova om nätterna och fortfarande är jag lite yr till och från. Jag hoppas järntabletterna hjälper snart.

nya skor 

Ny morgon och solen lyser över taken i Umeå

Idag är Hagamannens namn och foto publicerat i tidningarna. Jag vet vem han är. Vi gick i samma skola. När jag såg ett foto så blev det bara ett; "är det han?!" Om det känns lite smått ofattbart för mig, som bara vet vem han är, hur overkligt måste det inte vara för de som kände honom!? Tidningarna skriver hela tiden om honom som "helylle", "Svensson", "världens snällaste", och "han var ju så händig". Allt detta gör mig dock inte förvånad. Även om önskan var att det skulle vara någon "vidlyftig/OSvensson/världens dummaste/och med tummen mitt i handen" som stack ut och som tillhörde "de andra" och inte "vi". Så bör nog de flesta kunna förstå att i de grundaste vattnet går de fulaste fiskarna. Allt detta borde kanske få människor att förstå att även den finaste killen, mannen, brorshan - i ensamma stunder kan vara någon man inte tror. Och att vissa olykligtvis varit på fel plats, vid fel tid och får lida för det. Jag hoppas bara inte att folk tror att alla män är sånna. Att alla nu motorintresserade killar, som inte sticker ut och är snälla och timida kommer att betraktas som samhällets avskum. De killarna har inte gjort något fel. Vi får hoppas att så få personer som möjligt får ta konsekvenserna av det faktum att han är "som vem som helst". Vi får hoppas att de hittar mer teknisk bevisning i hans hem som verkligt tydligt knyter honomtill brotten. Så han kan bli straffad en gång för alla, att offren kan få upprättelse, skadestånd och bidrag till mera vård.

Dagens händelser i Umeå

Det har varit en märklig dag idag. Polisen i Umeå har gripit, vad de tror är Hagamannen. Telefonerna gick varma på jobbet när anhöriga skulle meddela varandra den stora nyheten, och den lokala tidningens hemsida krashade under trycket av nyfikna.
Umeå andades ut.
Jag andades in, och säkert flera kvinnor med mig - för det är nu det gäller. Det är nu offren skall finna stryka. Jag blundar och sänder all min kraft till dessa kvinnor. Man får hoppas att dessa kvinnor inte hamnar i positionen att måsta bli förhörda av en toppadvokat under medias nyfikna nackar.
Men jag andas också in av förskräckelse, för att om detta nu är rätt man och förövare, så var det inte alls det man "önskat".  Man hade tänkt sig en enstöring, en socialt inkompetent som satt i en stuga utan el i skogen eller inne bakom lås och tröja med långa armar. Inte en man som hade jobb, arbetskamrater, fru och barn, och garanterat vänner, föräldrar, bekanta och grannar. Det är alldeles för nära...
Hur mår de alla just nu? Hur kommer de att må under lång tid framöver? Hur kunde det vara möjligt att ingen såg/förstod det tidigare, för flera år sedan? Vad kommer att hända nu?
Allt känns så overkligt.
I VK hyllas polisens insatser. Reportrar intervjuar kvinnor på stan och Umeå hyllar och jublar.
Jag jublar inte. Det är som någon skrev - "en sorgens dag" under all lättnad. Och jag håller med. Sorg för samhället, den påvisat otrygghet vi lever med och för alla de som drabbats av hans våld och deras nära och kära.
Det är en helvetisk dag för många idag, i Umeå men också runt om i Sverige. Först och främst för offren och vad det kommer att innebära för dessa och för hans familj, men också för alla kvinnor som någongång utsats för våld. Denna dag väcker smärta, frustration och varje rädsla till liv hos alla de som också utsats för våld - även om det inte varit Hagamannens. Oavsett anmält eller oanmält.
Vi behöver styrka en dag som denna, och natt då många kommer att ligga sömnlösa.
Offer likväl som gärningsmän. Kanske sida vid sida? Vägg i vägg?
Jag hoppas av hela mitt hjärta att den man som är gipen, är den man som utfört dessa brott. Så att ingen oskyldig familj blivit drabbad. Men framförallt hoppas jag, att det inte blir att offren bara fått en bitterljuv försmak och vad som kunde ha varit sant. Ni måste få gå vidare. Mobben måste lägga sig och förhandligarna ta vid. För det är mycket som måste göras. Innan vi alla kan känna oss trygga. Många gator som ska belysas och relationer som ska lagas. Så att män likväl som kvinnor blir nöjda och därigenom väljer att inte utföra dessa djävulska dåd. Och tyvärr finns det fler män som misshandlar. Fler kvinnor som kuvas, räds, misshandlas och våldtas. 
Nu ska inte Sverige och Umeå andas ut i ett kollektivt jubel och tänka att faran är över. Nu ska vi kollektivt andas in och ta i allt vad tygeln håller. För det är många, många som lider idag, som behöver kraft och mod att orka igenom ännu en dag - utan att bli påmind och kunna gå vidare i livet. Det finns många många fler våldsmän att gripa... 
Mina tankar finns ikväll hos alla offer. Jag jublar för er styrka. Ert mod.
Vi är många som ser och lyssnar, känner och gråter. Men vi ska klara det här.
Men visst önskar man att det var sommar, sol och värme där alla tidningsrubriker, förhör och dommar låg långt bakom oss, som ett svagt insnöat minne.

Våga vara fel!

Imorgon ryker det. Jag vägrar vara Marilyn i håret. Jag ska kapa allt och jag länktar. Önskar att jag vågade Sinéad-kort, men jag är förstoss för feg. Jag är så trött på att det finns så få snyggt kortklippta kvinnor! Var är ni? Bläddrade igenom ett modemagasin idag där inte EN enda kvinna hade kort hår! Drog sedan fram en gammal Vouge från tidigt 90-tal och alla supermodeller hade snaggade skallar, och 80-talets svällande vågor var byegones! Det var tider det. Nu är det Jane Fonda som gäller, medan Rocky vågar vägra vågor! Vi får väl se hur det blir med det...

Schlagern är som en skolkatalog!

I helgen gick finalen av stapeln i Göteborg. Ingen av mina gamla bekanta fick uppträda igen. Det känns alltid lite blandat att se sina gamla klasskamrater stå där uppe, mer än 10 år efter att vi gick ut. Jätteroligt - och jätteförvånande. Det känns alltid om en skolkatalog varje år..."ja ha vilken av alla kommer att vara med i år då?" Så till ni underbara tjejer som dansade och sjöng bakom Pontare, Kayo, Patrik Isaksson mfl. vad jag är glad att se er! Det känns så härligt att se att ni fortfarande håller på!

och plötsligt var man tillbaka...

Jag vet inte riktigt vad som hände här. Ena dagen är man förkyld, sen är man frisk och sen blir man riktigt sjuk. Jag har varit dålig i snart tre veckor och jag förstår inte vad jag dragit på mig. Kanske är det straffet jag får ta för att jag muckat med Herr Bacill ett tag nu, trott att jag klarat mig. Jorrå, det gick ju bra att lura sig själv det ett tag, sen bar det iväg med ved virusflyget;

vecka 1;
Feber? (check)
Ont i halsen? (check)
Ont i kroppen? (check)
Huvudvärk? (check)

vecka 2;
Feber? (check)
Virusblåsor i halsen? (check)
Början till urinvägsinfektion? (oh yea...check)
Lågt blodvärde? (check)
Ont i lungorna? (check)
Sönderstucket armveck av Tant Sjuksköterska? (check... t.o.m. armbåden under var blå!)
Fick mens? (*suck* check)

vecka 3;
Ont i halsen (still going strong...check)
Ont i hjärtat (check...)
Inlagd på medicinska avdelningen (över dagen)...men hamnade som satelitpatient på Stroak? (dubble check)
Orolig? (check)
Började äta starka järntabletter? (check)

vecka 4;
Sov inte på hela natten? (check)
Trött? (check)
Yr i bollen? (check)
Var helt slut efter att ha promenerat den lilla träckan till jobbet? (check-check)
Gick hem efter halva dagen? (check)
Ser fram emot att jobba imorgon? (---)

Ja, vad säger man? Jag måste verkligen bli frisk!


Två listor för mycket kanske?

Hittade dessa och lånade dessa;

ALLMÄNT
vad heter du? Här heter jag Rocky, i verkligheten har jag tre namn varav det mittersta är mitt tilltalsnamn. Jag kan även kallas Kapten + mitt efternamn - ett resultat efter en fisketur...
vad skulle du vilja heta ifall du själv fick välja? när jag var yngre döpte jag mina dockor till Heidi eller Kim, men jag är ganska nöjd med det jag heter.
vilka andra namn tänkte dina föräldrar ge dig? Fredrik om jag var kille.
vilket stjärntecken är du? Tvilling
vilken årgång är du? Tidig 70-talare
vart bor du? Norrlands huvudstad
bott utomlands? Ja, om 9 månader i NYC räknas.
flyttat antal gånger? I Sthlm bodde i andrahand på sex olika ställen innanför tullarna på 7 år (och då utan att räkna flytten inför och efter USA. Efter 1997 har jag flyttat 3 gånger.
vart skulle du vilja bo? Gärna där jag bor, eller i något trevligare område längst älven, eller närmare naturen.
vilken skolklass? Jag gick i B från ettan till nian.
vad vill du bli när du blir äldre? Om jag bortser från vad jag gör nu, så kan jag gärna se mig själv ha en Antikbod med ett sommar kafé när jag blivit pensionär.

UTSEENDE
hur lång är du?
171cm
hur mycket väger du? 63 sist jag kollade
hårfärg och frisyr? Brunett och någon konstig page/bob – kommer inom kort att blir kortklippt och eventuellt ta tillbaka min blonda hårfärg.
ögonfärg? Blå/grå
mest nöjd med? Hela kroppen
minst nöjd med? Att kroppen inte har de muskler jag önskar jag hade längre
skostorlek? 39
glasögon? Har ett par läsglasögon med röda plastbågar som jag skulle vilja byta nu nu.
har du några piercingar/tatueringar? Nä, vågade aldrig när trenden var som störst. Har fyra hål i öronen från tidigt 80-tal, varav två ej används.

FAVORITER
filmer?
Svårt det finns så många…
låtar? Låtar, ge mig artister åtminstone! På mitt skrivbord står skivor av Eva Dahlgern, Cher och Päronsoda. Men jag gillar Lisa-Marie Presley, Sharon McNelly mfl. Gamla godingar är Giant Step samlingskiva från 94 och alla Prefab Sprouts skivor. För att inte glömma alla 80-talare man saknar. Men jag lyssnar på all musik och älskar house och techno.
årstider? Sommar, men blir mest nykär om hösten.
mat/dryck? Indiskt, asiatiskt helst japanskt eller goda vegetariska rätter och fisk. Dryck – allt utom sprit och espresso.
djur? Allt utom kryp.
färg? Alla, fast det beror på till vad.
parfym?
Unisexdofter passar mig.
tv-program? Antikrundan, Prison Brake, Roomservice
ämne i skolan? Älskade teckning och slöjd, förutom gymnastik.
sysselsättning? Ja, vid sidan av att jobba och försöka doktorera så gillar jag antikviteter, inredningsdesign, World of Warcraft (när jag orkar), mest består min sysselsättning av att läsa tidningar och titta på tv.

KLÄDER
vad använder du just nu för jacka?
En svart Stella McCartny rock och en svart dunjacka; beror på väderlek.
vad använder du just nu för skor? Mina svarta Vagabond MC-kängor
favoritfärg på kläder? Allt –men inte för skrikiga.
favoritmaterial på kläder? Bomull är tveklöst skönast.
vilka kläder skulle du vilja ha just nu? Jag är så ombytlig, så jag kan inte komma på något just nu.
favoritaffärer? Har ingen – hittar mina kläder överallt, från Boutique till Tradera.
för ungefär hur mycket köper du kläder för i månaden? Inte mycket, handlar inte kläder varje månad.
favoritmärke? Har inget nust nu, även om Acne och Tiger varit favorier
vad har du för byxstorlek? 38 och 29 i jeans
vad har du för tröjstorlek? medium

DITT RUM/HEM
stort, litet eller mitt emellan?
Stort - 106kvm
vilken färg på tapeterna? Ja, sovrum 1 som är nytapetserat går i en ljus nougat ton, Mias datorrum som ska tapetseras under mars ska få en svagt blomming beige ton, hallen får en beigegul och svagt randig tapet, köket är vitmålat, mitt kontor är nu blått men tapeter är inköpa och de har en ljusvitgrå ton och vardagsrum/matsal som nu är ömsom blått ömsom terrakotta (ryser!) blir helt i en beigegråton som tar tillbaka en nyans av den gröna fondtapeten som är en cool 70-talare med växter, gräs och blader. Det ska bli underbart att äntligen få det gjort. Vi har ju bott här nu i ett halvår.
vilka färger går rummet i i övrigt? Ja, se ovan. Möblerna genomgående går i grått, brunt, vitt. Det är lite nytt och lite gammalt.
favoritmöbel i rummet och varför? I detta rum som jag sitter i nu? Ja det är väl bokhyllan med alla böcker som täcker ena långväggen, och fårfällen jag sitter på (men det är ju ingen möbel).
vad vill du ändra där inne? Förutom att få tapetseringen gjord så behöver jag sy nya gardiner och skaffa en ny kontorsstol. Fåtöljen som står mot bokhyllan skulle behövas kläs om.
vad har du där inne av följande:
a) tv?
Nej – det finns i vardagsrummet.
b) video/dvd? Nej, beläget som ovan. Fast dvd i datorn har jag ju…
c) dator? ja
d) stereo? Ja, om man får räkna in datorn?
e) telefon? Ja, den är bärbar så den kan ligga lite varstans. 
vad ser du om du tittar ut genom ditt fönster? Taket på en klätterställning i en lekpark och huset mittemot.
vad gör du oftast i ditt rum? Ja, jag jobbar faktiskt mest i köket! Så, det är mest Wow och bloggande och traderande jag gör här. Förutom att min klädgarderob är belägen här förstoss…
vem förutom du brukar sova i din säng? På min sida, kanske Ninja, men eftersom jag rör mig rätt mycket om nätterna så har katterna lärt sig att andra sidan är lugnare, om de inte vill bli nersparkade.
favoritpryl i rummet? Har två; Min stora Tiffany-lampa som står bredvid min platta datorskärm.

BLANDAT
vad heter din morfar?
Han hette Johan
var har du i din:
a) jackficka just nu?
Kommer knappt ihåg, passerkort, nycklar och nån peng kanske?
b) skolväska just nu? Har ingen.
c) handväska eller liknande just nu? En massa papper, pennor, en nessesär med akutmedisin som astmaspray och kortisontabletter. Post-it-lappar, halstabletter, snytpapper och förhoppningsvis ingen gammal matburk - nu när jag tänker på det…, jag kanske nåt läppglans, gamla kvitton. 
vilket land kommer du i från? Sverige
vilken sorts lypsyl använder du? Har inget
vad tror du på? Att saker brukar ordna sig i allafall
vilken religion tillhör du, om du nu tillhör någon? Har varit för lat och snål för att ta mig ur Svenska kyrkan.
vad köpte du senast? Febernedsättande och Strepsil honungssmak
har du nåt husdjur? Fyra katter
vad bor du i? Lägenhet

GREJER
plånbok: Liten fyrkantig Pucca-plånbok i plast som min 5-åriga systerdotter är avundsjuk på.
tandborste: Braun eltandborste
smycken: Allt, har alldeles för många smycken!
solglasögon: Pilot, så klart.
underkläder: Ja helst.
nagellack: Inte alls. På tårna kan det få vara någon rolig färg, om det är sommar.

Lista 2
1. Grab the book nearest to you, turn to page 18, and find line 4.
"you use "using". The world "using" is, i believe the most common dangling participle in scientific writing"

2. Stretch your left arm out as far as you can.
Går inte riktigt, eftersom gardinen och bakomliggande vägg tar emot.

3. What is the last thing that you watched on TV?
Något mellansnack på 3:an igår kväll runt nio.

4. Without looking, guess what time it is.
15.15

5. Now look at the clock. What's the actual time?
14:53

6. With the exception of the computer, what can you hear?
Mullrandet från Wow och knapprandet från sambons datarum.

7. When did you last step outside? What were you doing?
I förrgår, när jag sprang på apoteket och handlade medicin.

8. Before you started this survey, what did you look at?
Kollade på de senaste inläggen på Blogg.se

9. What are you wearing?
Grå Nike-träninsgbyxor (utan mudd), röd reklam t-shirt pappa fick från företaget han jobbade på i mitten av 80-talet, mörkblå HelleHansen sockar, beige Flisjacka från Bik Bok. (Jag är faktiskt förkyld!)

10. Did you dream last night?
Drömde att jag skulle åka hem från New York, men att jag ändrade mig precis när jag kommit in i rondellen (som finns i samhället i norrland jag är uppvuxen i), och tänkte att mamma säkert skulle bli ledsen om jag skulle åka – så jag ångrade mig och vände om och gick in på Konsum, som såg ut som en nedlagd gammal Tobakshandel där väggarna var tapetserade med gamla tidningar och det låg högar av gamla tidningsbuntar på golven så jag inte tog mig fram eller fick plats. Så jag gick in i ett rum där bakom där det var rymligare och enbart ett gammalt köksbord fanns, men när jag satte mig på det kände jag mig olustig då det fanns en karl där som glodde på mig – och då såg jag att det enda jag hade på mig ett par trosor och en virkad liten bolléro (?!), samtidigt som detta hände satte jag upp en lapp på en gammal flagnad anslagstavla bakom Konsum.

Låter som ett feberdelirium…

11. When did you last laugh?
I morse, och nu när jag inser vad jag drömt i natt!

12. What is on the walls in the room you are in?
En gammal svensk Skolkarta från sekelskiftet föreställande Manhattan (Fast då hette den delen bara New York tydligen eftersom det står under motivet.)

13. Seen anything weird lately?
En skata som hoppade på taket mittemot och som fick extra bråttom när det kom ett snöparti…gillar de inte att bli kall om klorna? Och i så fall varför flög han/hon inte över?

14. What do you think of this quiz?
Roligt.

15. What is the last film you saw?
Secret Agenet 2 – en perfekt förkylningsfilm man kan somna ifrån utan att missa något

16. If you became a multi-milionaire overnight, what would you buy?
Villa, volvo och vovve – jo du läste rätt!

17. Tell me something about you that I don't know.
Vad jag än säger så vet du ju inte! Ja, att det ligger ett pärlhalsband på mitt skrivbord jag fått av en Internet-vän från Singapore…och att jag har fyra outnyttjade blomstercheckar i min högra skrivbordslåda.—och att en ninja nu balanserar på bokhögen till vänster,.

18. If you could change one thing about the world, regardless of guilt or politics?
Skulle se till att miljön förbättrades, människor fick mat och blev friska, att alla analfabeter lärde sig läsa.

19. Do you like to dance?
Älskar att dansa.

20. George Bush?
Ja, han älskar säkert också att dansa, men jag gillar inte honom ändå.

21. Imagine your first child is a girl, what do you call her?
Robin, Charlie, Jamie eller Tintin

22.
Imagine your first child is a boy, what do you call him?
Robin, Charlie, Jamie eller Tintin (jag gillar könsneutrala namn)

23. Would you ever consider living abroad?
Ja, men bara för en tid eftersom jag skulle sakna min familj och vackra Sverige.

24. What do you want God to say to you, when you reach the pearly gates?
"Varför oroade du dig? Du har alltid varit välkommen".

25. 4 people who must also do this meme in THEIR journal:
Tycker ingen skulle måsta göra någonting, sånt här är frivilligt – kanske någon annan som varit sjuk och behöver sitta uppe en stund? (Sen så känner jag inte 4 personer som skriver blogg!)

Nu behöver jag lägga mig en stund.

FFoF-dag

Så mycket för den skrämseltaktiken (mitt förra inlägg). Jag föll som en fura ner i förskyllningsträsket och jag har gått runt med Alvedonmössa sedan i tisdags. Idag är första feberfria dagen och jag är på lite bättre humör. Men det är knappt!
Man känner väl sig aldrig så snygg och trevlig som efter man legat i sängen ett par dagar... Ungerfär som allmänna PMS-dagar som Tanja oftast kallar för FFoF-dagar. Fet, Ful och Finnig alltså.
Jag skulle kunna kalla mig för Febrig, Förskylld och Fjällig. Man är torr överallt, i halsen som ljudligt skrapar när man sväljer, runt munnen för att man andas med öppen mun när man sover, i näsan för att man snytit sig för hårt när man försökt tvinga ut det som vägrar släppa bihålorna, runt ögonen som förvandlar små tårar till torrt salt i vecken, för att inte tala om håret... När jag inte orkar preparera med allehanda medel efter en duch utan förblir naturelle så får jag ett hår som slickar ansiket varje gång man tar på sig en tröja. I allafall torra vinterdagar. Jag avskyr elektrsikt hår, extra tunt hår som jag har blir dessutom väldigt elektriskt. Hemskt! Jag känner mig långt ifrån Fin, Fräsch och Friserad om man säger så. Tur att katterna och Mia inte bryr sig.
Nu ska jag koka lite thé med honung.

RSS 2.0